چکیده پایان نامه
موضوع:تربیت دینی دختران در دوران کودکی تا هفت سالگی
(سیاست ها وراهبردها)
استاد راهنما: سرکار خانم ستوده
استاد داور:حجۀ الاسلام والمسلمین دکتر بهزاد
پژوهشگر: زینب سادات سیدنوحی
چکیده
تربیت به معنای پرورش وپروردن به کار می رود. بهترین تعریف تربیت؛ ایجاد شرایط وعوامل لازم وکمک به شخص مورد تربیت تا بتواند استعدادهای نهفته اش را درتمام ابعاد وجود وبه طورهماهنگ پرورش داده شکوفا سازد وبه تدریج به سوی کمال نهایی حرکت کند.
دراحادیث اشاره شده که تربیت کودک تربیت دختر هم شامل آن می شود از زمان تولد آغاز نمی شود بلکه قبل از تولد، آغاز می شود واین مسئله اهمیّت موضوع تربیت را نمایان می سازد. والدین نقش مؤثری درتربیت کودک دارند. زمانی که مرد وزن تصمیم به ازدواج می گیرند باید درانتخاب همسر نهایت دقت را بنمایند وهمچنین زمانی که نطفه ی کودک دررحم مادر شروع به رشد می کند باید به فکر تربیت کودک بود زیرا تمام حالات روحی وروانی مادر درکودک تأثیر به سزایی دارد وآن چه مسلم است پدر هم برای فراهم کردن آرامش مادر نقش بسیار مهمی دارد.
مسئله ی تربیت اهمیّت بسیار زیادی دارد وازآن جا که ازیک سو بیش ازنیمی از نیروهای فعّال وکارآمد جامعه را قشر زنان ودختران تشکیل می دهند و ازسوی دیگر دختران امروز مادران فردا هستند بنابراین نقش مهمی درخانواده واجتماع خواهند داشت پس تربیت دینی دختر به خصوص درمرحله ی اول زندگی او ازتولد تاهفت سالگی بسیار حساس ومهم به حساب می آید.
دانشمندان وعلما تحقیقات زیادی انجام داده اند ودرآن ها به مباحث تربیت کودک پرداخته اند ولی هیچ کدام به طور خاص درمورد تربیت دختران تا سن هفت سالگی به بحث وتحقیق نپرداخته اند.
روش تحقیق، اسنادی ومدارکی بوده وبه روش فیش برداری وکتاب خانه ای انجام شده، توضیح این که ابتدا منابع را جمع آوری کرده وهر یک از اطلاعات به دست آمده را دربحث موردنظر لحاظ نموده ام.
تحقیق حاضر ازچهارفصل تشکیل شده: فصل اول، کلیات است؛ درفصل دوم، اهمیّت تربیت که درآن به تعریف لغوی واصطلاحی تربیت، تعریف دینی تربیت، اساس تربیت اسلامی، تربیت فرزند درآیات وروایات، بهترین راه ورسم تربیت پرداخته شده است.
فصل سوم، تربیت ازچه زمانی آغاز می شود، که درآن به مباحث آغاز تربیت، عوامل زمینه ساز پیش ازتولد،عوامل زمینه ساز درآغاز تولد پرداخته شده است. وفصل چهارم، نقش والدین درتربیت دختر تا سن هفت سالگی که درآن ،لزوم وضرورت تربیت دینی والدین، تربیت دینی دختر، اهمیّت تربیت دختر، اهمیّت نقش مادر درتربیت دینی دختر تا سن هفت سالگی، اهمیّت نقش پدر درتربیت دینی دختر تا سن هفت سالگی، خوشحالی از ولادت دختر، نحوه ی برخورد بادختر، محبت به دختر، اظهار محبت، شیوه ی مهرورزی به دختر، نقش الگوها درتربیت دینی دختر، آموزش دین واحکام به دختر، اهمیّت دادن به نمازدختر، آموزش نماز به دختران تا سن هفت سالگی، آموزش قرآن به دختر، آموزش روزه داری، نقش تشویق درتربیت دینی، فواید تشویق، تشویق دختران به عبادات وکارهای نیک، نقش تنبیه درتربیت دینی، تنبیه بدنی دختران، قهر بهترین راه حل برای تنبیه مورد بررسی قرار گرفته است.
راه تربیت دینی که مبتنی بر شناخت حقیقت انسان وهمه ی نیازها و وجوه اوست، راه وحی است، راه سنت الهی و سنت معصومین است و قرآن کریم به آیینی می خواند که بهترین آیین تربیت است.
تشکیل خانواده، با ازدواج و انتخاب همسر شروع و با تولد کودک قوام می یابد بنابراین انتخاب همسر با توجه به تأثیری که بر آینده ی کودک می گذارد یکی از مسائل مهم زندگی کودک قبل از تولد محسوب می شود. بعد از انتخاب همسر، دوران بارداری نیز دوران بسیار مهمی برای تربیت فرزند قبل از تولد است. عوامل زمینه ساز تربیت در آغاز تولد گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد، کام برداشتن، نام نیک و عقیقه است.
تأثیر والدین بر تربیت فرزندان به ویژه در سنین اولیه ی زندگی قابل توجه است روانشناسان اجتماعی بر تأثیر قاطع تربیت خانوادگی بر شخصیت کودک بسیار تأکید دارند.
والدین از شیوه های مختلف از جمله تشویق وتنبیه برای تربیت کودک خود کمک می گیرند و از نظراسلام به دلیل این که تشویق ایجاد رغبت می کند بهتر است برتنبیه مقدم شود.
کلید واژه: تربیت، خانواده، دختر، تشویق، تنبیه.